Artikel; Chaos
Ondanks de onrust zowel binnen als buiten de eigen werksfeer, zien we ontwikkelingen die hoopgevend zijn. Organisaties nemen meer en meer verantwoordelijkheid voor het welzijn van hun medewerkers. Steeds vaker zien we bedrijfsculturen gebaseerd- en met focus op het welzijn van de medewerkers. Omdat het mensenlijk is en bijzonder bijdraagt aan resultaat! Een mooi voorbeeld daarvan zag ik bij een corporate werkgever die in de zoektocht tijdens de lockdowns deze leidraad aan haar werknemers voorlegde: We weten nog niet goed hoe we ons werk het beste kunnen inrichten. We kennen nog niet de meest perfecte opstelling nu iedereen thuis moet werken. We hanteren daarom als start- en basisregel: ‘wat goed is voor jou is goed voor ons als organisatie’. Hiermee kreeg elke medewerker de ruimte en vrijheid (en daarmee verantwoordelijkheid) om te onderzoeken en uit te puzzelen wat in de eigen specifieke situatie het beste zou kunnen werken en daarmee ’t meest effectief.
Of lees het interview met Giny Boer de nieuwe topvrouw bij C&A Europe waarin ze zegt: ’Ik leid graag in het onbekende. En ik sta graag aan het hoofd van C&A om een digitaal bedrijf te worden en het te moderniseren.’ De kop van het interview draagt de titel ‘Een leider moet mensen in hun kracht zetten’. Giny Boer noemt in het interview drie aspecten die voor haar als leider belangrijk zijn. On top: Leidinggeven met vriendelijkheid. En dat betekent niet dat je onduidelijk moet zijn of dat je mensen moet willen sparen. Het is vriendelijk om juist duidelijk te zijn!
Als tweede noemt ze: Samenwerking. Ik wil geen ik-mentaliteit. Het gaat niet om jou en mij, we moeten samenwerken. De complexiteit van alledag heeft dat juist nodig; dat we als verschillende mensen werken vanuit onze verschillende achtergronden.
Als derde noemt Boer: Kwetsbaarheid en noteert er bij aan dat ze gelooft dat je als bedrijf kwetsbaarheid en transparantie moet willen omarmen.
Ook in leiderschapsopleidingen zien we een accentverschuiving van ‘management en controle’ naar ‘menselijke maat en naar verbinding’ als succesfactor. Een leiderschapsmodel waarbij het niet gaat om het aanleren van managementstrategieen maar om het leiderschap ‘van binnenuit te ontsluiten’ en zo een mindset te ontwikkelen die open, wijs, mededogend en moedig is. Dat vergt veel van leiders. Zelfkennis bijvoorbeeld. En het vermogen om ruimte te geven aan anderen en afwijkende meningen. En begrijpen dat het sluiten van vriendschappen in ons werk heilzamer is en vele malen effectiever, dan terechtwijzen. Maar daarvoor is het wel nodig dat de leider eerst verbinding leert maken (of die leert verdiepen) met zichzelf. Verbinding met de eigen innerlijke waarden en overtuigingen om van daaruit anderen te kunnen begrijpen, beïnvloeden en inspireren.
Een wijze leider traint de mind om bestand te zijn tegen gevoelens zoals boosheid, onrust en onzekerheid die in de complexe wereld zo vaak de kop op steken en geeft zo leiding. Eerst aan zichzelf! In plaats van gestuurd te worden door de onrust die in het hoofd wordt gevoeld.
Drie tips om daarmee te werken:
- kalmeer je mind. Leer waar te nemen wat er in jezelf en om je heen gebeurt door het trainen van een opmerkzame aanwezige aandacht in het hier en nu. Dat gaat je helpen om op momenten die er toe doen je aandacht te kunnen sturen en richten op wat je kunt doen om support te geven aan je medewerkers ipv gestuurd te worden door de stress gedachtes als ‘ik denk dat ik deze problemen niet kan oplossen’ of ‘na deze crisis komt vast weer een volgende crisis’
- Reflecteren in plaats van reageren. Vaak voelt t beter om iets te doen dan om je ongemakkelijke onrustige gevoelens toe te laten. Zo doen we van alles om maar niet te voelen. Bijvoorbeeld voortdurend mails checken, nog een kop koffie drinken, je telefoon checken, het nieuws. Om te zien of je wel productief bent. Maar je zou ook een wandelingetje kunnen maken, alleen. Even frisse lucht ademen en je lijf voelen. Eenmaal tot rust gekomen ervaar je een fijnere stemming, eentje die rustiger is en merk je op dat je veerkrachtig bent. Een stemming die je in staat stelt om aan te voelen wat een juiste beslissing kan zijn in zaken waarin je keuzes hebt te maken. Je brein wordt meer helder, net als het intuïtief aanvoelen van wat je te doen staat en de moed vinden dat ook te durven.
- Compassie toepassen in je leven. Compassie komt uit de intentie om anderen van dienst te willen zijn, willen bijdragen. En dat begint in je mind. Kijk elke dag of je iets kunt doen om een ander te helpen een betere dag te beleven. Dat lijkt ingewikkeld misschien maar het verschil maak je al door in de auto, op de fiets of in de trein op weg naar je werk bewust een glimlach op te zetten. Een brede. Daarmee besmet je als vanzelf je omgeving. Merk maar op hoe anderen daarop reageren. Door compassie bewust je dagelijks leven binnen te halen doe je vanzelf ook iets goeds voor jezelf. Let maar op.
Klik hier om Geke te boeken
Recente artikelen
- 26 apr 2024Masterclass Presentatie van Leiderschap
- 21 nov 2023Systemic Work & Constellations (SINGAPORE)
- 20 nov 2023Systemisch werk en Opstellingen