Succes komt gemakkelijker wanneer je een positieve kijk hanteert

september 21, 2015
Geen reacties

Waves

In zijn boek ‘The Hapiness Advantage’ onderzoekt Shawn Achor aan de hand van tien jaar psychologisch onderzoek het adagium: als ik harder werk, ben ik meer succesvol. En als ik succesvoller ben, ben ik gelukkiger.
Het is een redenatie die veel mensen hebben. Maar klopt deze redenering wel?
‘hard werken = succes = geluk’ blijkt precies verkeerd om geformuleerd te zijn. Succes is een bijproduct van een gelukkig bestaan, zo blijkt uit Achors studie.
Achor laat zien dat onze breinen succesvoller werken wanneer we positief zijn. Hierdoor kunnen we intelligenter werken.

Uit onderzoek blijkt dat maar 25% van het succes op je werk afhangt van je IQ.
En 75% van je succes hangt af van je optimisme, sociale ondersteuning en je vermogen om stress te zien als een uitdaging, niet als een bedreiging.
Het probleem is dat onze breinen andersom werken. Maar wanneer je iemands positiviteit weet te verhogen, ervaart het brein wat we noemen: een geluksvoorsprong. Een positief ingesteld brein presteert namelijk beduidend beter dan een negatief, neutraal of gestresst brein. Je intelligentie stijgt, je creativiteit en je energiepeil stijgen. Feitelijk zien we dat ieder zakelijk resultaat vooruitgaat wanneer je positiviteit inzet.
Je positieve brein is 31% productiever dan wanneer je negatief gestemd bent, neutraal of gestresst.
Oorzaak: Dopamine. Want dopamine, dat je systeem binnenstroomt als je positief bent, heeft twee functies. Het maakt je niet alleen blijer, het activeert ook alle leergebieden in je hersenen waardoor je je anders en veel beter kunt aanpassen aan de wereld.

Shawn Achor leert je om in 2 minuten en dat gedurende 21 dagen, je hersens te herprogrammeren met deze oefening: schrijf 21 dagen lang dagelijks 3 nieuwe zaken op waarover je dankbaar bent. Na 21 dagen beginnen je hersens daar een patroon van te maken en zul je merken dat je voortdurend positieve zaken scant. Als ‘vanzelf’. Word je daar een blije naïeveling van? Nee, want je hersens kunnen met dit positieve gevoel veel beter presteren. Je denkt gemakkelijker na over complexe zaken en ziet eerder mogelijkheden en oplossingen waar je eerder vastliep.
Probeer het zelf eens uit.

Tot slot vind je hier nog wat mogelijkheden om je positiviteit te trainen:
1. Schrijf bij het openen van je mailbox eens 1 positieve e-mail, waarin je een vriend of kennis een compliment geeft of hem/haar bedankt.
2. Hanteer de regel: elke mail die ik schrijf open ik met een bedankje en eindig ik positief (ook wanneer de schrijver die ik nu antwoord geef dat zelf niet is). Maak het je zo eigen dat het je stijl wordt.
3. En hanteer in een situatie die hardnekkig negatief is, eens deze dichtregels van de Engelse dichter W.H. Auden:
“if equal affection cannot be, let the more loving one be me.
De dichtregels vormen een springplank, die je in staat stelt om hoger te springen dan gebruikelijk. En biedt je inspiratie voor je innerlijke waardigheid.

Door deze dingen te doen en ons brein te trainen zoals we ons lichaam trainen, zul je zien dat we de formule voor geluk en succes kunnen omdraaien.

Iets kleins kan ook: probeer op een regenachtige dag eens het volgende. Zet een glimlach op je gezicht en hou die vast, de hele dag. Geen grimas, geen cynisme, maar een glimlach met het allereerste gevoel dat je er zelf bij krijgt wanneer je ‘m op zet: positiviteit. Let op de reacties die je krijgt en merk dat het lastige gesprek waar je zo tegenop ziet, soepel verloopt. Die glimlach maakt een wereld van verschil.