Chillen voor gevorderden
Zelfs scholieren blijken al last te kunnen hebben van een burn out. En op het internet lees ik een artikel met de titel “Burn Out hoort er een beetje bij”. Enerzijds klinkt dat bemoedigend. Burn Out is ineens niet meer een grote griezel waar iedereen omheen loopt. Maar tegelijkertijd is ‘t ook een beetje dwaas om het leven te zien als een mallemolen of een ratrace waarin alles maar door dendert.
Ik zie een groot aanbod aan trainingen en workshops voorbijkomen die inspelen op een hectisch bestaan en je beloven daar wat rust in te brengen. Ook werkgevers doen steeds vaker een trainingsaanbod waarmee werknemers meer rust kunnen brengen in hun leven. Of meer balans tussen werk en privé.
Maar hoe realiseer je rust. En wanneer kun je in balans zijn en blijven terwijl de werkdruk hoog is. En blijft….
Ontspanning. Fase 1.
Werkdruk kan onrust geven en je bestaan danig onder druk zetten. Uitrusten en je kunnen ontspannen is dan een probaat middel om weer even op adem te komen. Al helpt ‘t natuurlijk niet om de werkdruk te minderen. We merken het allemaal, eenmaal goed op vakantie ontspannen we. En net voordat de vakantie voorbij is voelen we ons helemaal top. Uitgerust. Rustiger ook. In ons hoofd vooral. En het lijkt wel of we er ook anders uitzien. De ontspanning is duidelijk zichtbaar in ons gezicht. Helemaal ontspannen doet ons zichtbaar goed. Dat is ook zo wanneer we van een weekend genieten. Maar behalve de ontspanning voor het moment verandert er helemaal niets aan de situatie. We nemen ons misschien wel voor om nu echt anders om te gaan met grenzen op ons werk en met de werkdruk, maar na een paar dagen vaak al, zitten we er weer helemaal in. In de ratrace.
Zo gaat het ook wanneer je een training volgt of aan yoga doet of aan mindfulness, met het doel: een rustige mind te krijgen. Na de training voel je je vast bijzonder fijn. Het helpt je om je mind rustig te krijgen. Maar als dat het doel is, komt het probleem van een onrustige mind ook weer snel terug. En ga je telkens weer naar de les om opnieuw rustig te worden in je mind.
Best fijn zo’n onderhoud. Ik noem het: fase 1. Ofwel: ontspanning. Zoek je goede informatie over Mindfulness en een methode die werkt, lees dan Mindful werken. In 8 stappen je werkdruk de baas. Wibo Koole schreef dit boek. Koole is consultant en richt zich op strategie, innovatie en verandermanagement en combineert in dit boek het zakelijke aspect op een heldere en prettige manier met mindfulness. Een aanrader.
Je mind sturen en zelfsturing. Fase 2.
Wie met regelmaat werkdruk ervaart, echt stevige werkdruk, doet er goed aan om verder te gaan dan alleen op tijd vrijaf te nemen en weer helemaal tot rust te komen op vakantie. Natuurlijk is een training time management een goed idee wanneer je omkomt in de mailtjes en de korte gesprekken met je collega’s, terwijl de zaken waar het echt om gaat maar blijven liggen. Geen tijd voor.
Covey geeft in zijn boek ‘de 7 eigenschappen van effectief leiderschap’ al hele handige aanwijzingen waarmee je effectiever wordt en echt resultaten behaalt op de langere termijn. Hoofdzaken aandacht geven i.p.v. je bezighouden met klein werk wat wel voortdurend je energie helemaal opslorpt. Al die vergaderingen bijvoorbeeld, waar zijn ze eigenlijk goed voor en voor wie??
Ook Tony Crabbe schreef een mooi boek over een grondige aanpak. Zijn boek ‘Nooit meer te druk’ leert je hoe je van sturen op zaken die op je af komen kunt leren dat om te draaien naar sturen op zaken die je presteert, neerzet. Van sturen op input naar sturen op output. Op zichzelf krijg je daar ook weer een goed gevoel van en dat versterkt natuurlijk je effectiviteit. En wie helemaal los wil en de zaken eens stevig wil aanpakken kan terecht bij Erik Bertrand Larssen en zijn boek Helweek (7 dagen die je leven veranderen). Aan het eind van de week is niet alleen je to-do-list afgewerkt. Ook je kinderen en vrienden krijgen weer echt kwaliteit-tijd van jou.
Waar het in de essentie om gaat is dat je leert niet het werk maar juist jezelf te sturen.
Leren om echt zelf richting te geven aan je werk en leren sturing te geven aan je eigen leven is geen eenvoudig klusje. Het is veel meer een proces. In de eerste plaats is het zaak om te leren kijken naar jezelf. Niet naar de klus, je baas, de ander, maar steeds weer naar jezelf. Naar de keuzes die je maakt en naar de patronen die je wel of niet bewust volgt in je leven. En natuurlijk is het zaak om daarbij in echt contact te komen met jezelf en te leren waar je leven en je patronen over gaan. Waarom loop je vast op typisch deze vraagstukken of ‘problemen’ zoals jij ze misschien noemt. Eerst jezelf leren kennen en dan jezelf leren sturen is uit je comfortzone stappen en werk maken van je eigen leven. Dat doe je niet alleen. Ik coach hierin al jaren professionals, leiders, die dat zoeken. En op mijn beurt zorg ik ook steeds dat ik de beste leraren vind om mij te helpen echt in contact te zijn met mezelf en sturing te geven.
Dat verandert wezenlijk iets aan alle druk die je kunt ervaren. Want alleen wie in contact is met zichzelf kan ook zichzelf sturen.
Natuurlijk is het daarbij helpend om eerst te weten hoe je een rustige mind creëert (Fase1). En hoe je ook onder dikwijls enorme druk toch heel dicht bij jezelf kunt blijven en keuzes kunt maken die bij je passen. Die je rijker maken. En natuurlijk leer je hoe je daarvoor ook steeds weer ‘voeding’ kunt vinden, ofwel geïnspireerd kunt raken. Want inspiratie ophalen is nu eenmaal meer voedend dan alleen maar uitgerust zijn.
In contact komen met jezelf en jezelf leren kennen zijn eerste stappen om echt sturing te kunnen geven aan jezelf.
De angst voor de werkdruk of irritatie en woede over je werkdruk veranderen nu in inzicht. Inzicht in de patronen van jezelf die de werkdruk (meehelpen) veroorzaken. Is eenmaal dat inzicht verkregen dan is het ontwikkelen van jezelf begonnen en kan er gewerkt worden aan werken vanuit je eigen waarden en een veel meer energiek bestaan waaraan jezelf sturing geeft. Excelleren noemen we dat ook wel. En echt, excelleren is voor iedereen mogelijk.
En in plaats van de noodzaak om regelmatig op vakantie te gaan om weer helemaal bij te komen, is in deze fase 2 een levensstijl, een stijl van leven, veel meer aan de orde. Een manier van leven die je helpt om in contact te zijn met jezelf en jezelf daarin te onderhouden. Klik hier voor Levensstijl.
Spirituele ontwikkeling. Fase 3.
Niet iedereen gaat zover in de persoonlijke ontwikkeling dat je kunt spreken van een spiritueel leven. Of een spirituele ontwikkeling. Je spiritueel ontwikkelen is een keuze. Een keuze die je in verbinding brengt met de betekenis van je leven en je leert in vrede te leven. En dat terwijl er werkdruk is? Is dat mogelijk?
Jazeker. Heb je eenmaal geleerd hoe je echt in contact kunt zijn met jezelf dan heb je ook een begin gemaakt met het ont-wikkelen van jezelf dan kun je nu verder gaan met leren en ont-wikkelen en ont-dekken dat je deel uitmaakt van een groter geheel. En leer je dat jij daarin jouw toegevoegde waarde kunt leveren. Passend bij je waarden en inlossend dat wat jij te leren hebt. Ik noem dit het pad van de liefde. Je kunt het ook een spiritueel pad noemen. Maar ik heb er zelf behoefte aan om niet (te) zweverig te worden en steeds met de beide benen op de grond te blijven. Waar het om gaat is dat je niet meer van buitenaf door een to-do list en werkdruk gedreven wordt, of door taken en targets, maar dat je de innerlijke drive volgt uit je eigen verlangen. Daarmee creëer jezelf de situatie waarin jij je werk kunt doen vanuit een innerlijke drive. Omdat je werk gekozen hebt wat bij je past en in een omgeving, een werksetting, die overeenkomt met je eigen waardensysteem. Zo realiseer je de situatie waarin je de ruimte kunt nemen om te excelleren. En past de baan, de werkgever, de werksetting niet, dan gaat niet de irritatie naar buiten maar is er alle aanleiding om naar binnen, naar jezelf te kijken en te onderzoeken wat je ziel wil, waar vind je wel de ruimte om jouw toegevoegde waarde te leveren aan het grotere geheel. En stel je aan jezelf de vraag ‘Wat heb ik hiervan te leren?’
Targets, taken en to-do lijstjes zijn er ook wanneer je het pad van de liefde gaat. Maar zij geven niet langer de richting aan. Die richting bepaalt je ziel. Je eigen ontwikkeling brengt je op dat pad steeds verder. De taken, de targets en de to-do-lijstjes vormen dan uitdagingen die je kunt nemen. Gewoon omdat je in balans leeft met jezelf en ‘bijdragen vanuit je eigen waarden en je daarin steeds verder ont-wikkelen’ je doel is geworden. De drive komt nu van binnen-uit. In deze fase ga je verder dan ‘in balans zijn op je werk’ en ook verder dan het ‘in balans brengen van werk en privé’. In deze fase streef je vanuit een diep en vanzelfsprekend contact met jezelf naar een innerlijke balans. Vrede.
Je zult begrijpen dat vrede hier iets heel anders is dan ‘rust’. Wie rust zoekt kan beter op vakantie gaan. Vrede betekent de balans voelen, de vrede voelen omdat je in contact en balans bent met jezelf en zo kunt, maar vooral wilt, bijdragen….. op je stinkende best. Excellerend.
Dat je in deze fase ook door collega’s en als leidinggevende evenwichtig wordt ervaren is dan prettig en heel logisch. Dat je in deze fase complexe zaken aankunt en rust weet te behouden onder grote druk, dat je geschikt bent voor stevige functies, is nu óók heel logisch. Bovendien heb je in deze kwaliteit van zijn een aanstekelijk effect op anderen. Had je in de eerdere fasen steeds inspiratie nodig, in deze fase inspireer jij.
Let maar op, in deze fase zul je merken dat anderen naar je toekomen en je vragen gaan stellen ‘hoe doe jij dat toch..’ of ‘ik wil je even laten weten dat ik blij met je ben als mijn leidinggevende’.
Dan weet je; ik ben in fase 3. terechtgekomen, het pad van de liefde. Het pad van bijdragen aan een groter geheel.
Fase 3: innerlijke balans. Het is de fase van het in contact zijn met jezelf en vanuit je zelf het verlangen voelen en volgen, de wil ervaren om je in te spannen, om bij te dragen aan een groter geheel. Deze fase stelt niet alleen eisen aan je resultaten maar juist ook aan de kwaliteit waarmee je die resultaten realiseert. Liefde draagt zo bij aan de kwaliteit van je leven én welzeker juist ook aan de kwaliteit van je werk.
In deze fase is een rustige mind niet een eindresultaat waar je op mikt zoals in fase 1, maar het startpunt, het vertrekpunt. Wie niet mindfull kan zijn, ‘wakker en AAN‘ zoals ik het noem, kan de mind niet sturen. En juist mindfulness is het startpunt van waaruit je in contact met jezelf kunt werken aan leren en ontwikkelen.
In deze fase 3 kan het je helpen om regelmatig in de natuur te zijn. Even een ommetje ‘s avonds, of de hond even uitlaten langs de weilanden, nog voordat je ’s morgens al heel vroeg naar je werk gaat, is dan een uitstekend idee. Altijd als aanvulling op de stijl van leven die je aanhoudt; die je aanleerde in fase 2 en die je in staat stelt om ‘wakker en Aan’ te zijn. Hier vind je een paar lessen uit de natuur die daarbij ondersteunend kunnen zijn.
Een mooi boek in dit kader is het boek De verzoening. Het verhaal van Hank Heijn. Een moedige vrouw met wie een ongekend wreed spel wordt gespeeld wanneer haar man, Gerrit Jan Heijn, wordt ontvoerd en vermoord. In dit boek lees en leer je over haar leven en haar liefde die wreed wordt vermoord en hoe Hank Heijn moeizaam haar weg vindt om uiteindelijk de moordenaar van haar man te bevrijden met vergeving. Maar hem daarmee tegelijkertijd precies laat kijken naar zichzelf en zijn eigen verantwoordelijkheid. Een subliem geschreven werk over leven en leren en liefde.
Goed Gaan! Het doet er toe dat jij er bent!
Klik hier om Geke te boeken
Recente artikelen
- 26 apr 2024Masterclass Presentatie van Leiderschap
- 21 nov 2023Systemic Work & Constellations (SINGAPORE)
- 20 nov 2023Systemisch werk en Opstellingen